vår klubbs historia!

Magnus Stenbocks RK:s historia är nedskriven av Olof Sjöstrand 2016 på uppdrag av dåvarande president. Välkommen att ta del av vår historia och lite kuriosa om vad som hände i Helsingborg 1956!

Klubben stiftades i september 1956 under namnet Helsingborg-Södra RK. Chartermedlemmarna rekryterades företrädesvis från företagare i Södra Helsingborg. Den 17 oktober 1956 fick klubben sitt charterbrev från Rotary, detta är således klubbens officiella födelsedag.  Klubben ändrade 1989 sitt namn till Helsingborg-Magnus Stenbock RK.

Rotaryåret 1956-1957 uppgick antalet chartermedlemmar till ca 30 medlemmar och bestod enbart av män. De två första kvinnorna valdes in i klubben den 1 juni 1995.

Det började på Grand Hotel och från 1986 på Hotell Mollberg och 1995 åter till Grand Hotel. Från 1998 på Lagmarks och efter åren 2010- 2012 på Gastro är vi nu tillbaka på Grand Hotel igen. Under åren från 70-talet till och med 90-talet har våra möten under sommaren hållits på Parapeten och åren kring millenieskiftet var vi på Dunkers. Våra veckomöten har  hållits på torsdagar till största delen under lunchtid.

Nedan följer ett axplock av klubbens aktiviteter genom åren:
  • Bilutfärder med pensionärer fram till början av 1990-talet.
  • Årligt utbyte med vänskapsklubben i Lübeck under åren 1987 t o m 2010.
  • Utflykter till Skånska slott ordnades under 1980- och 1990-talen och senast hösten 2005.
  • Välarrangerade julfester med kluriga frågetävlingar och dignande lotteribord ordnades under 1980- och 1990-talen.
  • Yrkesinformation för gymnasiets avgångsklasser i Helsingborg arrangerades under 90-talet och första halvan av 00-talet.
  • Klubben har engagerat sig i olika hjälpprojekt, både internationella och på hemmaplan. ”End Polio Now” har varit ett gemensamt projekt för många Rotaryklubbar. Idag skänker vi pengar till myggnät för att bekämpa malaria. Vi har fadderverksamhet för SOS Barnbyar. Vissa av våra medlemmar stödjer Brottsofferjouren i Helsingborg genom att arbeta ideellt. Våra välbesökta After Work-kvällar på olika Restauranger i Helsingborg är mycket uppskattade och välbesökta.